Lisävalot

Kattava valikoima erilaisia lisävaloja, lisävalojen kiinnikkeitä ja johtosarjoja.

Lue lisää tuotekategoriasta
Suodattimet
56 Tuotteet
/2

Lisävalot

MILLAISTA VALOA LISÄVALOLTA KAIPAAN?

Lisävalojen kohdalla valovoimakkuuteen vaikuttaa suuresti valokeilan muoto. Niin sanotuissa pistepitkissä on pitkä, kapea ja suora valokeila ja lukseja saattaa olla kymmeniä vielä satojen metrienkin päässä. Laajemmalla valokeilalla varustettu lisävalo taas jakaa valovoimakkuuden
suuremmalle pinta-alalle, jolloin lukseja saattaa olla numeraalisesti hyvinkin vähän jo kahdensadan metrin päässä, mutta lisävalo valaisee kuitenkin pientareet jopa 40 metriä auton sivuille. Näissä molemmissa lisävaloissa voi kuitenkin olla yhtä monta luumenia valovirtaa. Lisävaloissa on myös näiden yhdistelmiä, jolloin keskelle muodostuu pitkä kapea valokeila ja myös pientareet valaistaan. Näissä valoissa luksit jäävät arvoina pienemmiksi, mutta ne sopivat yleislisävaloiksi erinomaisesti valaisten riittävästi sekä pientareita että ajorataa eteenpäin.

MILLAISEN JOHTOSARJAN TARVITSEN, ENTÄ CAN-SOVITTEEN?

Aikana, jolloin kaikissa autoissa oli vielä tavalliset halogeenivalot, oli lisäpitkien kytkentä varsin yksinkertaista. Tuolloin lisäpitkien ohjausreleelle saatiin heräte suoraan auton omien kaukovalojen johdoista. Useissa autoissa tämä tapa onnistuu edelleen. Uudemmissa autoissa asia ei olekaan aina niin yksinkertaista. Tämän päivän LED-matriisit ovat täysin väyläohjattuja eikä niille enää mene
erillistä ohjausjohtoa, josta saisi tiedon siitä, koska pitkät valot on kytketty. Miten sitten pitkien valojen kytkentätiedon saa lisävaloille? Ratkaisu tähän on CAN-ohjain, joka kytketään auton CAN-väylään lukemaan pitkien valojen tilatiedon väylästä. Väylän tilatiedon ilmoittaessa pitkien valojen olevan päällä, CAN-ohjaimen kytkentärele kytkee lisävalon päälle. CANohjaimen valintaan vaikuttaa ensisijaisesti se, löytyykö siitä tuki auton valoille. Ajovaloista saattaa olla erilaisia versioita pelkistä LED-projektoreista aina aktiivisiin matriisivaloihin asti ja CANohjaimesta tulee löytyä tuki myös kyseisille valomalleille automallin lisäksi.

MITEN JA MIHIN KIINNITÄN VALAISIMEN?

Lisävalojen kiinnittämiseen on lähes yhtä monta tapaa, kuin on asentajia. Nykypäivän trendinä on usein maskin taakse asennus. Helpoin ratkaisu on kuitenkin rekisterikilven taakse kiinnitettävä kiinnike, jolloin yleensä selvitään ilman suurempia työmääriä.
Pakettiautoissa tyylikäs vaihtoehto on asentaa lisäksi lisävaloteline, eli kansankielellä ”karja-” tai ”valorauta”. Telineessä valo pysyy tukevasti ja rauta tuo lisää ulkonäköä.