Toimivathan kaikki autosi polttimot?

16.11.2022

Marraskuu on vuoden pimeintä aikaa, joten liikenneturvallisuuden kannalta on oleellista, että kaikki auton valot palavat. Kun kaikki polttimot ovat kunnossa, muut autoilijat näkevät sinut ja havaitset omalle tiellesi osuvat esteet nopeammin. Muista tarkistaa myös takavalojen toiminta!

Bosch ajovalot tie

Vaihda palaneet polttimot viipymättä

Liikenteessä näkee lähes päivittäin ”yksisilmäisinä” tai jopa täysin pimeinä ajavia autoja. Etenkin Suomen haastavissa talviolosuhteissa tämä aiheuttaa herkästi vaaratilanteita, jotka olisivat olleet vältettävissä asianmukaisella valaistuksella.

Jokainen kuljettaja on vastuussa oman ajoneuvonsa näkyvyydestä liikenteessä. Viallisilla ajovaloilla ajaminen on paitsi turvallisuusriski, niin myös peruste sakoille tai huomautukselle. Tarkista siis säännöllisesti, että kaikki autosi tärkeimmät polttimot (kauko- ja lähivalot, suuntavilkut ja jarruvalot) toimivat.

Mikäli joku polttimoista on palanut, vaihda se viipymättä uuteen. Moni viivyttelee polttimoiden vaihdon kanssa, vaikka se on yksi autoilijan helpoimmista, nopeimmista ja edullisimmista tavoista vaikuttaa liikenneturvallisuuteen. Polttimoiden vaihto on usein kohtuullisen helppo tehdä itse, mutta jos epäröit, kurvaa korjaamon kautta.

Korjaamolla vaihtotyön hinta määräytyy yleensä työn hankaluuden mukaan – helpoissa tapauksissa vaihto voi kuulua jopa polttimon hintaan. Joissain automalleissa ajovalopolttimoiden vaihto vaatii puskurin purkamista, umpion irrottamista tai jotain muuta työlästä ja hankalaa, jolloin vaihtotyö on luonnollisesti hintavampaa.

Palaneiden polttimoiden vaihtamisen lisäksi myös ajovalojen säätöjen säännöllinen tarkastuttaminen korjaamolla kannattaa. Väärin suunnatut ajovalot eivät valaise riittävästi, ja ne saattavat sokaista vastaantulevien autojen kuljettajia.

Käytä valoja oikein!

Kun polttimot ovat kunnossa, on autoilijan hyvä kiinnittää huomiota myös ajovalojen käyttöön. Illan hämärtyessä on tärkeää muistaa kytkeä ajovalot päälle, sillä päivävaloilla ajettaessa takapää on usein täysin pimeänä paitsi jarrutustilanteessa. Pimeällä tai lumisateessa ilman takavaloja ajeleva ajoneuvo voi olla vaikea huomata ja aiheuttaa siksi vaaratilanteita.

Jos näkyvyys on todella huono, esimerkiksi runsaalla lumi- tai vesisateella, kannattaa kuljettajan kytkeä päälle sumuvalot. Takasumuvalo on todella kirkas, punainen valo, jonka tarkoitus on pienentää peräänajon riskiä. Valoa saa kuitenkin käyttää vain, kun tilanne niin vaatii. Hyvä nyrkkisääntö sumuvalojen käytölle on: mikäli sinun on vaikea havaita edellä ajavan auton perää, on syytä kytkeä takasumuvalo päälle. Kun ajo-olosuhteet paranevat, muista kytkeä sumuvalo pois päältä!

Valikoimastamme löydät kattavasti polttimoita ja lisävaloja tarpeisiisi, katso valikoima  täältä ->

Vinkki! Näkyvyyttä voi parantaa myös kiillottamalla ajovalojen umpiot.